Boeken over rouw

Boeken die je kunnen helpen met het verwerken van jouw verlies

Boeken hebben mij altijd geïnspireerd en gefascineerd. Als kind las ik voornamelijk om aan de werkelijkheid te ontsnappen. Als moeder om mijn zoon voor te lezen en samen te lezen. Tijdens vakanties las ik ter ontspanning, boeken waar ik door de drukte van het dagelijkse leven niet aan toekwam. Als juf dook ik in boeken om mij te verdiepen in het gedrag van kinderen, meer kennis te vergaren en dit te reflecteren op mijn eigen ervaringen.

 

Toen ik rouwde, zocht ik naar herkenning, bevestiging (dat er niets geks met mij aan de hand was) en handvatten om mijn rouw en leven zonder mijn moeder weer op de rails te krijgen. Niet door haar een plekje te geven of het verdriet te verwerken, maar door haar bij mij te houden in een andere vorm, nog steeds in mijn leven hier en nu. Toen ik, twee dagen na het overlijden van mijn moeder, op zoek ging naar theorieën over rouw en alles wat daarbij hoort, ontdekte ik veel boeken. Inmiddels heb ik ontdekt dat er nog véél meer boeken over rouw zijn geschreven door lotgenoten die hun ervaringen delen. Het is prachtig dat mensen hun ervaringen, diepste emoties en troost met ons willen delen. Deze boeken zullen later ook aan bod komen.

Manu Keirse

“Helpen bij verlies en verdriet”

Het verlies van een dierbare kan een van de meest uitdagende periodes in iemands leven zijn. Of je nu zelf rouwt of iemand kent die door dit proces gaat, het kan een bijzonder moeilijke tijd zijn. Het boek ‘Helpen bij verlies en verdriet’ van Manu Keirse biedt echter een onschatbare bron van steun en begeleiding voor iedereen die te maken heeft met verlies of mensen om zich heen heeft die rouwen.

 

Dit boek is al vele jaren een basisgids voor rouw en is nu volledig vernieuwd. In deze editie toont Keirse aan de hand van talloze herkenbare voorbeelden hoe rouwen niet gelijkstaat aan afscheid nemen, maar aan anders leren vasthouden. Het gaat niet alleen in op verlies door de dood, maar besteedt ook aandacht aan andere verliessituaties die vaak onterecht onderbelicht blijven, zoals verlies van gezondheid, werk of toekomstperspectieven.

 

Een van de meest waardevolle aspecten van het boek zijn de concrete tips die het biedt voor zowel de rouwende als zijn of haar omgeving. Deze tips zijn niet alleen praktisch, maar bieden ook een diep begrip van de uitdagingen waar mensen in rouw mee te maken krijgen.

 

Als je op zoek bent naar steun en begeleiding tijdens een periode van verlies, dan raad ik je ten zeerste aan om ‘Helpen bij verlies en verdriet’ te lezen. Dit boek is niet alleen een onschatbare bron van informatie en begeleiding, maar biedt ook een geruststellend gevoel van verbinding en begrip in een tijd van grote uitdagingen.

 

Ik hoop dat deze aanbeveling je zal helpen bij het vinden van de steun die je nodig heeft tijdens deze moeilijke periode.

Megan Devine

‘Het is Oké om je niet Oké te voelen.’

Wanneer een pijnlijk verlies of een levensveranderende gebeurtenis je wereld op zijn kop zet, is het belangrijk om te weten dat er niets mis is met rouwen. Rouw is simpelweg liefde in zijn meest woeste en pijnlijke vorm, aldus Megan Devine. Het is een natuurlijke en gezonde reactie op verlies. Maar waarom behandelt onze cultuur rouw als een ziekte die zo snel mogelijk genezen moet worden? In ‘Het is oké dat je niet oké bent’ biedt Megan Devine een diepgaande nieuwe benadering van zowel de ervaring van rouw als de manier waarop we anderen proberen te helpen die een tragedie hebben doorgemaakt. Ze ziet rouw in vorm van nieuwe versie, niet wetenschappelijk onderbouwd, maar gebaseerd op haar eigen ervaring.

 

Als therapeut en vrouw die getuige was van het tragische verdrinkingsongeval van haar geliefde partner, schrijft Megan met diepe inzichten over de onuitgesproken waarheden van verlies, liefde en genezing. Ze ondermijnt het cultureel voorgeschreven doel om terug te keren naar een normaal en gelukkig leven en vervangt het door een veel gezondere middenweg, waarbij we uitgenodigd worden om ons leven op te bouwen naast rouw in plaats van het een plek te geven.

 

In dit overtuigende en hartverwarmende boek leer je onder andere:

  • Waarom goedbedoeld advies, therapie en spirituele wijsheid vaak het rouwen juist moeilijker maken.
  • Hoe het uitdagen van de mythes over rouw, het afscheid nemen van stadia, tijdlijnen en onrealistische idealen over hoe rouw zou moeten verlopen, ons in staat stelt rouw te accepteren als een mysterie dat geëerd moet worden in plaats van als een probleem dat opgelost moet worden.
  • Praktische oefeningen voor het omgaan met stress, het verbeteren van slaap en het verminderen van angst zonder je pijn te proberen te fixen.
  • Hoe je mensen van wie je houdt kunt helpen – met essays om ons de beste vaardigheden, checklists en suggesties te leren voor het ondersteunen en troosten van anderen in het rouwproces.

Veel mensen die een verlies hebben geleden, voelen zich veroordeeld, afgewezen en onbegrepen door een cultuur die rouwen wil oplossen. Megan schrijft: “Rouw heeft geen oplossing nodig, net zoals liefde geen oplossing nodig heeft.” Door middel van verhalen, onderzoek, levenslessen en creatieve en op mindfulness gebaseerde praktijken biedt ze een unieke gids door een ervaring die we allemaal moeten doormaken – in ons persoonlijke leven, in het leven van degenen van wie we houden en in de bredere wereld

‘Het is oké dat je niet oké bent’ is een boek voor rouwenden, degenen die van hen houden en voor iedereen die beter wil leren omgaan met rouw.

Manu keirse

'Vingerafdruk van verdriet'

Het verlies van een dierbare is een van de moeilijkste dingen waar we in het leven mee te maken kunnen krijgen. Het kan ons overweldigen met verdriet, verwarring en pijn, en ons in een periode van diepe rouw achterlaten. Maar er is hoop en steun te vinden, en het boek ‘Vingerafdruk van verdriet’ van Manu Keirse biedt ons een onschatbare bron van kracht en begeleiding

Dit boek is een kostbaar geschenk voor iedereen die met verlies wordt geconfronteerd, of het nu gaat om het verlies van een moeder, een partner, een vriend, een kind of een droom. Het is geschreven voor iedereen die steun nodig heeft op hun moeilijke reis naar hernieuwd leven, en biedt niet alleen troost en begrip voor de rouwende zelf, maar ook voor hun familieleden, vrienden en collega’s.

 

‘Vingerafdruk van verdriet’ is geen boek over dood, maar over het leven en de emotionele uitdagingen waarmee we te maken krijgen bij het verlies van een dierbare. Het is een boek dat je niet in één keer uit hoeft te lezen, maar dat je telkens weer ter hand kunt nemen als je behoefte hebt aan steun en begeleiding.

 

Als je op zoek bent naar steun en kracht tijdens een periode van verlies, dan raad ik je dit boek ten zeerste aan om ‘Vingerafdruk van verdriet’ te lezen.Of cadeau te doen aan iemand die dit ervaart. Dit boek is een onschatbare bron van troost en begeleiding, en biedt een warme en begripvolle hand om vast te houden tijdens de donkere momenten van rouw. 

Karin Kuiper

‘Je mag mij altijd bellen’

Na de dood van haar man en schrijver Karel Glastra van Loon, behoorde Karin plotseling tot dat lastige volkje van weduwen en weduwnaars. Op zijn veel te vroege dood volgde een periode van vallen en opstaan, waarin het verlies als zoutzuur doorvraagt. Zonder hulp van anderen redt niemand het, maar toch stond bovenaan haar ergernissen lijst het goedbedoelde zinnetje ‘Je mag mij altijd bellen’. Want hoe welgemeend ook, dit is hulp die je met lege handen achterlaat…

Omdat je in je diepste wanhoop niet wilt bellen en niet kunt bellen, omdat je slechts denkt: nee, het gaat niet! Zij moeten mij bellen! Het duurde honderden dagen, maar uiteindelijk volgde er een periode waarin Karin terugveert en haar levenslust hervond. Met haar boek ‘De weduwnaar’, waarvan inmiddels meer dan 50.000 exemplaren verkocht zijn, wist ze een stem te geven aan haar vele lotgenoten in rouw.

Lees een stuk mee uit het boek!

‘Natuurlijk weet ik wel dat hij niet meer thuiskomt, dat hij niet meer naast me op de bank zal zitten, met een arm om me heen en mijn hand in de zijne. Ik weet het elk moment van de dag. Maar toch is er in mijn hoofd ook een parallelle wereld waarin ik naar hartenlust mijn leven van weleer leef. Ik koop een nieuwe lamp voor de woonkamer, maar wel een die ook naar zijn smaak is. En het lavendelblauw voor de muur meng ik net zolang met wit tot ik weet dat ook hij ermee akkoord zal gaan. In elke tweede zin die ik tegen de kinderen zeg, wordt hun vader genoemd. En in bed lig ik nog altijd keurig op mijn helft, terikl ik in mijn dromen naar hem op zoek ben.’

Het boek is een eerlijk en openhartig verslag van haar eigen ervaringen in rouw. Het laat zien hoe Karin worstelde met haar verdriet, maar ook hoe ze er uiteindelijk in slaagde om haar levensvreugde terug te vinden. Het boek biedt herkenning, troost en inspiratie voor iedereen die te maken heeft met verlies en rouw. Een uiterst bijzonder boek.

Megan Devine

‘How to Carry What Can't Be Fixed’

Na het succes van haar boek ‘Het is oké dat je niet oké bent’, raakte Megan Devine duizenden lezers met haar eerlijke en bevestigende benadering van rouw. In haar directe, zonder clichés schrijfstijl biedt ze nu ‘Hoe je kunt dragen wat niet te repareren is’ – een dagboek vol unieke, creatieve manieren om in dialoog te gaan met rouw zelf.

De waarheid over je rouw mogen vertellen is een ontzettend krachtige daad, zegt Devine. 

 

Dit dagboek stelt je in staat om je hele verhaal te vertellen, zonder de behoefte om er een gelukkig einde aan te plakken waar er geen is. Rouw is een natuurlijke reactie op de dood en het verlies – het is geen probleem dat opgelost moet worden.

 

Dit werkboek bevat geen clichés, tijdlijnen of checklists van fasen om doorheen te gaan. Het zal je niet helpen om verder te gaan of je verlies achter je te laten. In plaats daarvan vind je aanmoediging, zelfzorg oefeningen, dagelijkse tools, tranen en deelbare bronnen om vrienden en bondgenoten te informeren, en prompts om je pijn en hartzeer te eren.

 

“Je rouw heeft een eigen intelligentie,” schrijft Devine. “Laat het je vertellen wat het weet.” Met ‘Hoe je kunt dragen wat niet te repareren is’ biedt deze pionierende auteur je een essentiële bron om een gesprek aan te gaan met je rouw, je eigen waarheid te vinden en te leven in het leven waar je niet om gevraagd hebt – maar dat er toch is.

 

Ik hoop dat dit dagboek je zal helpen om op een liefdevolle en oprechte manier te ontmoeten wat niet te repareren is. Het is momenteel alleen nog in het engels verkrijgbaar, maar het heeft mij niet in de weg gestaan ontzettend veel troost te geven.

ROuw & ik op vakantie

Ga jij mee?

In mijn hotel verzorg ik samen met mijn man geheel verzorgde vakanties voor lotgenoten in rouw. Bij ons krijgt jouw koffer met rouw een plek, een luisterend oor en alle aandacht. In een kleine groep (max 6) gaan we samen op stap in de natuur, authentieke stadjes, genieten we van heerlijk vers eten en laat je je verrassen met een creatieve inslag. We sluiten af met een kampvuur en een blijvende herinnering aan jouw dierbare op locatie. We zorgen dat je naar huis gaat met een voldaan gevoel terugkijkend op een paar mooie dagen met een traan en een lach!

Rouw & ik op vakantie

Verdriet en Plezier samen op vakantie!

Hoi, ik ben Rosemary en samen met mijn man verzorg ik meerdaagse rouwvakanties in ons eigen hotel. 

Gun jezelf een compleet verzorgde vakantie met persoonlijke reisbegeleiding van mij.  

Waarom een rouwvakantie? 

Een ander omgeving en nieuwe inspiratie zorgen voor meer rust in je hoofd en nieuwe energie. 

             Als lotgenoot weet ik wat rouw is, hoe het voelt en wat het met je doet op  geheel onverwachte momenten.              Ik begrijp en herken  jouw verdriet en daarom dragen wij samen jouw koffer met rouw op vakantie.

Lieve groeten van Rosemary

Contact gegevens

Hotel Welt Lodge

An der Schwefelquelle 20         

 38707 Altenau                  

 Duitsland

info@hotelweltlodge.eu 

06 41 14 21 60 

© 2023 |Rouw & ikTemplate • All Rights Reserved